Home / Vorming / Bordtekenen: Technieken en stijlen

Laden Vormingen

« Alle evenementen

  • Dit vorming is voorbij.

Bordtekenen: Technieken en stijlen

19 maart, 09:30 - 12:30

|Terugkerend Vorming (Bekijk alle)

One event on 26 maart 2022 at 09:30

- €80

Als de kinderen hun eerste stap van kleuterklas naar onderbouw maken verandert hun wereld fundamenteel. De kleuterklas was een omgeving waarin spel en activiteit centraal stond. Nu in de eerste klas staat de leerkracht, de leerstof centraal. Ook de “richting” van de klas verandert. In de kleuterklas was overal een activiteit te vinden. Ook nu nog zindert de klas van activiteit echter vaak is de richting van de aandacht gericht naar het bord. Het bord is dus erg bepalend in wat de kinderen visueel in de klas waar nemen.

In alle jaren dat ik voor de klas gestaan heb wisten de kinderen mij te vertellen wat er op het bord veranderd was. Je merkt pas goed hoe een mooi verzorgd bord en tekeningen werken als je ze zelf maakt en in je onderwijs gebruikt. De interesse bij leerkrachten om te leren tekenen op het schoolbord is groot te noemen. Dit is begrijpelijk, immers het bord heb je overal bij nodig: bij rekenen, taal, handenarbeid, gymnastiek, bij alle uitleg, toelichting, verklaring en is dus een belangrijk onderdeel van het les geven. Een leraar schildert beelden op het bord, verduidelijkt door kleine schetsen, maakt tekeningen waarin de kinderen weg kunnen dromen. Hij doet mee met het maken van vormtekeningen, maakt verduidelijkende schetsen, schrijft sierlijk een gedicht op het bord, enz. Het bordtekenen vult het gesproken woord en geeft kleur en vorm aan de beelden.

Deze cursus helpt elke leraar te ervaren dat hij kan leren bordtekenen door zich enkele technieken eigen te maken en het gewoon te doen. Je leert te ontdekken dat die tekening van wezenlijk belang is voor het onderwijs. Met de ideeën, technieken en schetsen aangeboden worden kan elke leraar zelf aan de slag gaan. Door te experimenteren, eventueel te kopiëren, maar daarna alles zelf te proberen kom je tot de ontdekking: al doende heb ik het geleerd, het gaat me steeds gemakkelijker af, ik heb er geen angst meer voor.

Doelgroep: Leraren, belangstellende ouders of geïnteresseerden
Resultaat: Na deze 2 bijeenkomsten hebben leerkrachten zicht op technieken die het bordtekenen ondersteunen Enkele bordtekeningen zijn gemaakt op zwart papier Werkwijze Twee bijeenkomsten waarin het tekenen geoefend wordt aan de hand van voorbeelden en aanwijzingen.
Materiaal Graag meenemen:

  • foto’s van eigen bordtekeningen (mits mogelijk)
  • Houtskool
  • Doosje a sortie bordkrijt (liefst mercurius)
  • Twee afbeeldingen, liefst formaat briefkaart. Een sprookje, fabel enz (niet te moeilijk)

Docent

Paul van Meurs, Als leerkracht ben ik 23 jaar werkzaam geweest in Eindhoven en Tilburg, op de Vrijeschool Brabant en de Vrijeschool Tiliander. Daarna heb ik gewerkt als onderwijsadviseur bij BVS-schooladvies waar ik vooral gewerkt heb als adviseur op het gebied van menskunde, kunstvakken, rekenen en sociaal emotionele ontwikkeling. Nu ben ik met Gestes gestart, een groep mensen die zich bezighoudt met onderwijs als kunst en kunst in het onderwijs. Vanuit deze insteek werk ik aan menskunde en aan het ontwikkelen van de kunstvakken in vrijescholen.

Inschrijven

Inschrijven kan tot enkele dagen vooraf de start van de cursus.
De inschrijvingskost is 80 euro voor de volledige cursus. Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost rechtstreeks aan de school moet gerekend worden (via factuur), of je zelf instaat voor de betaling en dit aan de hand van een overschrijving met de mededeling van de cursuscode: 22VA05

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Gegevens

Datum:
19 maart
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool De Es
Diksmuidelaan 227
Berchem, 2600 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Gegevens

Datum:
19 maart
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool De Es
Diksmuidelaan 227
Berchem, 2600 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be