Home / Vorming / De fysiologische ontwikkeling van zindelijkheid en zelfregulatie

Laden Vormingen

« Alle evenementen

De fysiologische ontwikkeling van zindelijkheid en zelfregulatie

2 oktober, 09:30 - 12:30

- €40

Na de voordracht op 1 oktober, gaan we verder in op het thema met  peuter- en kleuterleerkrachten en zorgcoördinatoren verbonden aan Steinerscholen. 

Zelfregulatie en zindelijkheid bij het jonge kind.

De baby huilt, krijgt voeding, wordt verschoond, nestelt zich in de warm veiligheid van de ouder of vertrouwenspersoon en slaapt weer in…. Als het goed gaat is dit signatuur van de eerste levensweken. De regulatie van de voeding, het slapen en waken, het rusten en spelen, het huilen en getroost worden is aanvankelijk nog in beheer van de verzorgers in de omgeving die het kind helpen om telkens opnieuw tot een balans te komen wat zich dan uitdrukt in een toestand van welbehagen. Het leren afstemmen op en omgaan met enerzijds de innerlijke sensaties van het eigen lichaam en anderzijds de uiterlijke omstandigheden wordt ook mede bepaald door de aanleg van het kind. Sommige kinderen zijn heel gevoelig of snel uit balans, maken hun onbehagen duidelijk kenbaar en laten zich moeilijk ‘reguleren’. Andere kinderen kunnen tegen ‘een stootje’ en zijn makkelijker mee te nemen in de stroom van het gebeuren. Enkelen beleven hun onbehagen ‘onzichtbaar’ en vragen extra aandacht van de omgeving.

Als alles goed verloopt leert het kind in de maanden en jaren die volgen steeds beter zichzelf te handhaven in wat enerzijds de situatie en de omgeving vraagt en anderzijds de eigen behoeften, wensen en verlangens. In de peuter – en kleuterleeftijd wordt het spel steeds meer een belangrijke manier om via de nabootsing ervaringen te begrijpen en te integreren. Naast de lijfelijke sensaties wordt het emotionele leven nu steeds meer ontwikkeld door het samen spelen en leven en de talloze ervaringen die het kind doormaakt. Eventjes wachten, omgaan met onverwachte veranderingen, aandacht geven, iets ‘niet-leuk’ toch doen omdat het nu eenmaal nodig is, omgaan met een teleurstelling, verdriet, iets niet krijgen of kunnen, iets spannends doen…Het leven is vol van oefen momenten voor het ontwikkelen van de zelfregulatie.

Maar wat als het niet zo vlot?

Ouders, opvoeders, leraren merken een duidelijke toename van slaap -en eetproblemen bij kinderen gepaard gaande met irritatie, emotionele uitbarstingen, weerspannigheid en gedragsproblemen. Ook het zelfregulatie proces van het zindelijk worden blijkt voor meerdere kinderen langzamer en moeilijker te verlopen.

Hoe kunnen we de zelfregulatie vanuit de fysiologische ontwikkeling begrijpen? Welke mogelijkheden hebben we als ouder, opvoeder, leraar om het kind te ondersteunen in dit proces van zelfregulatie? Tijdens de voordracht en workshop gaan we met deze vragen aan de slag.

Docent

Edmond Schoorel is kinderarts, zowel regulier als antroposofisch opgeleid en werkte in verschillende reguliere ziekenhuizen in Nederland. Als antroposofisch kinderarts was hij lang verbonden aan de Willem Zeylmans van Emmichovenkliniek in Bilthoven. In 1996 richtte hij samen met anderen het Kindertherapeuticum op als een plek waar samen met de ouders en met warme interesse gezocht wordt naar wat hun kind brengt en vraagt. Edmond is ook auteur van verschillende boeken en publicaties en een veel gevraagd spreker.

Inschrijven

Inschrijven kan tot enkele dagen vooraf de start van de voordracht.
De inschrijvingskost is 20 euro voor de voordracht en 40 euro voor de workshop. Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost rechtstreeks aan de school moet gerekend worden (via factuur), of je zelf instaat voor de betaling en dit aan de hand van een overschrijving met de mededeling van de cursuscode:

Cursuscode VOORDRACHT 1/10: 21NA07 (€ 12,00)
Cursuscode WORKSHOP 2/10: 21NA08 (€ 40,00)

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Gegevens

Datum:
2 oktober
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€40
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool De Es
Diksmuidelaan 227
Berchem, 2600 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Gegevens

Datum:
2 oktober
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€40
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool De Es
Diksmuidelaan 227
Berchem, 2600 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be