Home / Vorming / Inleiding in de menskunde

Laden Vormingen

« Alle evenementen

  • Dit vorming is voorbij.

Inleiding in de menskunde

13 november 2021, 09:30 - 12:30

|Terugkerend Vorming (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

- €120

Tijdens deze drie zaterdagvoormiddagen maak je kennis met de uitgangspunten van de antroposofische menskunde, de onmisbare basis voor de steinerpedagogie die het kind in zijn totale wezen wil benaderen.

Rudolf Steiner gaf in zijn voordrachten rond antroposofische menskunde onder meer een beeld van de mens als drieledig wezen, dat naast zijn fysieke lichaam ook een ziel en een geestelijke kern heeft. Geen enkel ander wezen op aarde is op dezelfde manier als de mens drager van een individuele geest. Het lichaam manifesteert zich in drie verschillende gebieden: een hoofdpool, een stofwisselings-ledematenpool en, tussen beide in, een ritmisch werkend middengebied.

Deze verschillende aspecten in het kind ontwikkelen zich volgens wetmatige ritmes, van geboorte tot volwassenheid. De ziel treedt in verbinding met de wereld via denken, voelen en willen. De menskunde is een uitermate interessante materie, zij het niet eenvoudig te doorgronden.

Docent en arts Luc Vandecasteele is echter al jaren actief met de inhoud ervan en bezit de gave om ze te delen, steeds vanuit een (onder)zoekende houding, waardoor de luisteraar sterk betrokken wordt. Euritmiste Mia Lemaitre zal de voordrachten bijwonen en op haar beurt, vanuit haar decennialange ervaring bepaalde inhouden tot op een dieper niveau laten beleven vanuit de euritmie, zodat ook de cursist met zijn gehele wezen aangesproken kan worden. De oefeningen vragen absoluut geen voorkennis of talent. Slechts eenvoudige euritmiepantoffeltjes (slofjes met een vrij dunne zool die stevig aan de voet zitten), kunnen de voeling met de grond vergemakkelijken.

Docenten

Luc Vandecasteele was tot aan zijn pensioen antroposofisch huisarts te Gent en is nog steeds schoolarts op twee Vlaamse steinerscholen. Verder is hij zeer betrokken bij vele hedendaagse en maatschappelijke thema’s, waar hij ook over publiceert. Bovenal is hij ook vader van vijf inmiddels afgestudeerde kinderen.

Mia Lemaitre is euritmiste. Ze was aanvankelijk vroedvrouw maar liet zich reeds als 24-jarige opleiden in de euritmische kunst in Stuttgart. Aansluitend volgde zij ook de opleiding heileuritmie. Zij werkte als heileuritmiste in verschillende klinieken in het buitenland en op verschillende steinerscholen en heilpedagogische instellingen in Vlaanderen. Mia was steeds verbonden met de steinerpedagogie o.a. via haar kinderen en dat is ze nog steeds, nu via haar kleinkinderen.

Inschrijven

Inschrijven kan tot enkele dagen vooraf de start van de cursus.
De inschrijvingskost is 120 euro voor de volledige cursus. Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost rechtstreeks aan de school moet gerekend worden (via factuur), of je zelf instaat voor de betaling en dit aan de hand van een overschrijving met de mededeling van de cursuscode: 21NG04

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Gegevens

Datum:
13 november 2021
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€120
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Vrije Rudolf Steinerschool Gent
Kasteellaan 54
Gent, 9000 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Gegevens

Datum:
13 november 2021
Tijd:
09:30 - 12:30
Kosten:
€120
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Vrije Rudolf Steinerschool Gent
Kasteellaan 54
Gent, 9000 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be