Home / Vorming / Seksueel-relationele opvoeding 0 – 10 jaar

Laden Vormingen

« Alle evenementen

  • Dit vorming is voorbij.

Seksueel-relationele opvoeding 0 – 10 jaar

12 maart, 09:30 - 15:30

- €80

Seksuele en relationele opvoeding is in de eerste plaats een taak van ouders. Maar in onze tijd hebben wij als school hierin toch ook een belangrijke opdracht. In deze bijscholing bekijken we de ontwikkeling en de ontwikkelingsvragen op het gebied van seksuele en relationele opvoeding van het jonge kind tot de jong volwassene. Ook kijken we welke taak we hierin als school en leerkracht hebben en hoe we dit in de praktijk vorm kunnen geven.

Omdat dit laatste erg leeftijdsgebonden is worden er twee opleidingsmomenten aangeboden:

  • voor leerkrachten van de peuterklas tot en met de vierde klas : in deze leeftijdsgroep is de seksuele en relationele voorlichting helemaal verweven in de dagdagelijkse praktijk.
  • voor leerkrachten van de vijfde klas tot en met de achtste klas : in deze leeftijdsgroep is er naast de klaspraktijk ook nood aan daadwerkelijke lessen seksuele en relationele opvoeding.

Naast de ontwikkelingsboog staan we stil bij de vormgeving van dit deel van de ontwikkelingsvraag van de kinderen. Er zal ook ruimte zijn voor verwerking en gesprek en we zullen ook tijd maken om in te gaan op specifieke vragen.

Een goed verzorgde seksuele en relationele vorming van kinderen is mensvorming in de brede zin van het woord. Een belangrijke taak dus om als school en als leerkrachten te behartigen.

Opgelet : in de twee cursusdagen is er een deel van de inhoud die overlapt. Indien u zich dus inschrijft voor de twee dagen, laat dit dan zeker weten dan kan er verduidelijkt worden welk deel overlapt. Het kan zeker om de twee dagen te volgen, maar dan stroomt u de tweede cursusdag best wat later in. Noteer dit dan even bij je inschrijving.

Docent

Inneke Van Esbroeck is van opleiding vroedvrouw, maar heeft zich later bijgeschoold tot kleuter- en lagere schoolleerkracht op de Helicon hogeschool en werkt als peuterleerkracht in de Leuvense Steinerschool. Zij is echter vijftien jaar geleden geïnteresseerd geraakt in het geven van seksuele en relationele vorming nadat ze de studiedag gekoppeld aan het uitkomen van het boek “liefde en seksualiteit” van Jeanne Meijs heeft bijgewoond. Sindsdien heeft ze zich verbonden met dit onderwerp en heeft voor de Steinerschool van Leuven hierrond een beleid uitgewerkt. Ze is sinds dien ook begonnen met de lessen seksuele voorlichting vorm te geven en geeft nu reeds meer dan tien jaar elk jaar de lessen seksuele en relationele ontwikkeling in de 5e en 6e klas. Daarnaast werkt ze de laatste jaren ook meer en meer aan de vorming van leerkrachten en ouders rond het onderwerp van seksuele en relationele opvoeding.

Inschrijven

Inschrijven kan tot enkele dagen vooraf de start van de cursus.
De inschrijvingskost is 80 euro voor de volledige cursus. Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost rechtstreeks aan de school moet gerekend worden (via factuur), of je zelf instaat voor de betaling en dit aan de hand van een overschrijving met de mededeling van de cursuscode: 22VA04

Schrijf je ook in voor de andere vorming van Inneke Van Esbroeck op 26 maart 2022?
Dan hoef je slechts 150 euro te betalen voor de 2 dagen. Noteer dit even bij je inschrijving in het veld ‘opmerkingen’.

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Gegevens

Datum:
12 maart
Tijd:
09:30 - 15:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool Lohrangrin
Hof van Mols 29
Wilrijk, 2610 België
Telefoon:
03 827 25 20
Site:
https://www.lohrangrin.be/

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Gegevens

Datum:
12 maart
Tijd:
09:30 - 15:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool Lohrangrin
Hof van Mols 29
Wilrijk, 2610 België
Telefoon:
03 827 25 20
Site:
https://www.lohrangrin.be/

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be