Home / Vorming / Tekentechnieken klas 1 – 8

Laden Vormingen

« Alle evenementen

  • Dit vorming is voorbij.

Tekentechnieken klas 1 – 8

19 maart, 13:30 - 16:30

|Terugkerend Vorming (Bekijk alle)

One event on 26 maart 2022 at 13:30

- €80

Wanneer Rudolf Steiner spreekt over het tekenonderwijs, dan heeft hij het meestal over het vormtekenen. Toch brengt hij het vormtekenen in relatie met het leren afbeelden van de vormen die in de wereld zichtbaar zijn. Deze vormen, Stenen, planten dieren, mensen, landschappen dragen de vormenwereld van het vormtekenen in zich. Steiner is dan ook een groot voorstander van het leren begrijpen van deze vormen voordat de uiterlijke wereld wordt afgebeeld.

De relatie tussen vormen en afbeeldingen/voorstellingen is dus van groot belang. Wanneer de kinderen deze wereld willen tekenen dan komen ze vaak hindernissen tegen. Ze kunnen de vorm technisch niet tekenen, ze willen te gedetailleerd werken of ze zijn niet tevreden omdat het getekende beeld niet overeenkomt met de voorstelling die ze hadden. Tekenen is dus een vak dat geleerd moet worden, net zoals het rekenen of de taal. In de vrijeschool is er een duidelijke opbouw te maken die drie tekengebieden met elkaar verenigt: Het werken vanuit de kleur, het werken vanuit het vlak en het werken vanuit de lijn. We gaan in deze middag aan de slag vanuit deze drie ingangen:
Van kleur naar stemming tot beleving
Van vlak naar vorm tot voorstelling
Van beweging naar lijn naar geste.

Doelgroep: Leraren, belangstellende ouders of geïnteresseerden
Resultaat: Na deze 2 bijeenkomsten hebben leerkrachten zicht op technieken die de drie tekenprocessen vragen. Leerkrachten hebben een beeld van de opbouw van het tekencurriculum
Werkwijze: twee bijeenkomsten waarin het tekenen geoefend wordt aan de hand van voorbeelden en aanwijzingen.
Materiaal Graag meenemen: – Stockmarblokjes en staafjes – Tekenpotloden – Zwarte grafietstift – Houtskool – filiakrijt

Docent

Paul van Meurs, Als leerkracht ben ik 23 jaar werkzaam geweest in Eindhoven en Tilburg, op de Vrijeschool Brabant en de Vrijeschool Tiliander. Daarna heb ik gewerkt als onderwijsadviseur bij BVS-schooladvies waar ik vooral gewerkt heb als adviseur op het gebied van menskunde, kunstvakken, rekenen en sociaal emotionele ontwikkeling. Nu ben ik met Gestes gestart, een groep mensen die zich bezighoudt met onderwijs als kunst en kunst in het onderwijs. Vanuit deze insteek werk ik aan menskunde en aan het ontwikkelen van de kunstvakken in vrijescholen.

Inschrijven

Inschrijven kan tot enkele dagen vooraf de start van de cursus.
De inschrijvingskost is 80 euro voor de volledige cursus. Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost rechtstreeks aan de school moet gerekend worden (via factuur), of je zelf instaat voor de betaling en dit aan de hand van een overschrijving met de mededeling van de cursuscode: 22VA05

 

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Gegevens

Datum:
19 maart
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool De Es
Diksmuidelaan 227
Berchem, 2600 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Gegevens

Datum:
19 maart
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,

Locatie

Steinerschool De Es
Diksmuidelaan 227
Berchem, 2600 Belgium

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be