Home / Vorming / Traumapedagogie – de ontwikkelingsweg van de (trauma)pedagoog

Laden Vormingen

« Alle evenementen

Traumapedagogie – de ontwikkelingsweg van de (trauma)pedagoog

27 maart 2021, 09:30 - 17:30

- €80

Threshold by Laura Summer

Deze bijscholing is een vervolg op de drie vorige bijscholingen die Bernd Ruf reeds hier in Vlaanderen gaf (je hoeft deze niet gevolgd te hebben om mee te kunnen doen). Deze keer zal worden ingegaan op de scholings- en ontwikkelingsweg van de (trauma)pedagoog: hoe bevorder je zelfhulp en zelfzorg? Welke onderwijsvaardigheden en rampcompetenties heb je nodig om getraumatiseerde kinderen te begeleiden en bij te staan?

Spoedgevallen en rampen zijn deel van het leven. Kinderen en jongeren zijn daar niet van gevrijwaard. Ze lijden aan ongevallen, moeten noodzakelijke medische ingrepen ondergaan of moeten omgaan met het verlies van vrienden en geliefden door verhuizing, scheiding of overlijden. Velen zijn ook slachtoffer van geweld, moesten vluchten of hebben te maken met rampspoed. Het leven van het kind dreigt in zon’ situaties uit elkaar te vallen. Getraumatiseerde kinderen en jongeren hebben het meeste nood aan psychisch stabiele en competente volwassen helpers die weten hoe ze eerste ziele-hulp moeten toepassen en op die manier vervolgstoornissen kunnen voorkomen (zoals PTSS enz.).

In onze Europese landen zijn ook vaak kinderen getraumatiseerd. Hun trauma-gerelateerde symptomen of hun gedrag worden echter vaak verkeerd begrepen en beoordeeld. Traumapedagogische competentie in onderwijsinstituten kan de ontwikkeling van vele problematische biografieën vermijden. Het doel is steeds om pedagogische interventie-technieken te gebruiken die de zelfhelende krachten in het kind activeren in het vroege stadium van trauma zodat zij worden geholpen in het verwerken van wat ze hebben ervaren.

Docent
Bernd Ruf is heilpedagoog en schoolleider van De Parcivalschool in Karlsruhe, (DE), een steinerschool voor o.a. buitengewoon onderwijs. Hij is tevens mede-oprichten van Freunde der Erziehungskunt Rudolf Steiners’ en werkt over de hele wereld in oorlogs- en rampgebieden aan preventie en aanpak van trauma bij kinderen, gebaseerd op de principes van de steinerpedagogie.
Hij geeft training aan pedagogen en crisiswerkers over de hele wereld.

Inschrijven

De bijscholing kost €80.
Deadline inschrijving is 10 maart 2021.

Gegevens

Datum:
27 maart 2021
Tijd:
09:30 - 17:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,
Vorming Tags:
,

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Gegevens

Datum:
27 maart 2021
Tijd:
09:30 - 17:30
Kosten:
€80
Vorming Categorieën:
,
Vorming Tags:
,

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be