Home / Vorming / Verdieping in de menskunde: met welke kosmische aanleg komt het kind op aarde? Constitutie, temperament en planetentypes

Laden Vormingen

« Alle evenementen

  • Dit vorming is voorbij.

Verdieping in de menskunde: met welke kosmische aanleg komt het kind op aarde? Constitutie, temperament en planetentypes

6 februari, 09:30 - 15:30

|Terugkerend Vorming (Bekijk alle)

One event on 6 februari 2021 at 09:30

One event on 27 februari 2021 at 09:30

- €240

Voor basis- en secundair onderwijs

Deze reeks is in zijn geheel te volgen of afzonderlijk en zal steeds hybride doorgaan; enerzijds live op de zolder van de Steinerschool in Wilrijk (met een max van 10 deelnemers ter plaatsen) en anderzijds online, via Zoom. Geef je voorkeur door in het inschrijvingsformulier.

Zaterdag 23 januari: planetentypes
Zaterdag 6 februari: temperamenten
Zaterdag 27 februari: Constitutie

Van hemelburger naar aardeburger: een reis doorheen vier werelden

Als mens verbinden we ons met de wereld volgens onze eigen ge-aard-heid. Maar waar komt deze eigen aard vandaan, hoe bepaalt deze de manier waarop we ons kunnen verbinden en hoe kunnen we deze kwaliteiten positief leren inzetten?

In een drieluik van drie zaterdagen duiken we in de wereld van de planeten- typen, de temperamenten en de constitutieparen en onderzoeken we telkens hoe we deze lens kunnen gebruiken in het pedagogische werk.

De 7-heid van de planetentypen

Wanneer we op de leeftijd van 14 een eigen zielenkleur verwerven – wat zich uit in een specifieke manier van denken, voelen en handelen – dan manifesteert zich iets wat wij in een ver verleden bewust gekozen hebben als instrument voor het nieuwe leven op aarde. Op 7 verschillende wijzen kunnen we met onze ziel de uiterlijke en innerlijke wereld met elkaar tot verbinding brengen. Elk type brengt enorme mogelijkheden met zich mee maar ook buitengewone uitdagingen. Naast de beschrijving van de 7 zielentypes kijken we ook naar de pedagogische aanpak binnen de opvoeding.

Docent
Herman Meyvis (°1952) is ondertussen 35 jaar als pedagoog werkzaam in de middelbare steinerscholen. Hij geeft wiskunde en wetenschappen aan de midden- en bovenbouwklassen en is coördinator van de lerarenopleiding EduArta.

De 4-heid van de temperamenten

Iedere mens heeft een eigen autonome combinatie van de vier temperamenten ter beschikking. Door dit kleurenpallet als pedagoog in jezelf te leren kennen en ontdekken, is het mogelijk om deze vier karakteristieke eigenheden naar de kinderen toe ook op het juiste moment in te zetten en te benutten. Doorspekt met veel voorbeelden uit de klaspraktijk zullen deze vier manieren om naar kinderen te kijken worden belicht, waarbij kwaliteiten en eventuele valkuilen zeker aan bod zullen komen.

Docent
Sigurd Borghs is een bezielde leerkracht met heel wat praktijkervaring, opgedaan in de Michaëlschool van Turnhout.

De 2-heid van de pedagogische constitutieparen

Vanuit een kosmische eenheid komen we op aarde in een duale realiteit. Deze tweeheid drukt zich uit in hoe we ons oriënteren in tijd (verleden en toekomst) en ruimte (boven-onder, voor-achter, links-rechts). Ook de menselijke constitutie geeft uitdrukking aan een polaire realiteit die we in ons vierledig menszijn meebrengen. We gaan op zoek naar de kwaliteiten en uitdagingen van deze polaire geaardheden en welke mogelijkheden de steinerpedagogie biedt om te bewegen naar een gezond makend midden.

Docente
Klaar Aerts werkte vele jaren als kleuterleerkracht in de Steinerschool van Turnhout. De laatste 10 jaar is ze voornamelijk actief als pedagogisch begeleider van leerkrachten binnen de Steinerschoolbeweging in Vlaanderen. Daarnaast is ze werkzaam in de coordinatie van de internationale vereniging voor steinerpedagogie voor het kind van 0-7 IASWECE en is vaak actief in het buitenland als spreker, lesgever en begeleider.

Inschrijven

De prijs is €80,00 per lesdag.
De inschrijvingen zijn afgelopen.

Wil je graag op de hoogte blijven van ons aanbod? Teken dan in op onze nieuwsbrief. 

Gegevens

Datum:
6 februari
Tijd:
09:30 - 15:30
Kosten:
€240
Vorming Categorieën:
,
Vorming Tags:
, , , ,

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Locatie

Steinerschool Lohrangrin
Boomsesteenweg 94
Wilrijk, 2610 België
+ Google Maps
Telefoon:
03 827 25 20
Site:
https://www.lohrangrin.be/

Gegevens

Datum:
6 februari
Tijd:
09:30 - 15:30
Kosten:
€240
Vorming Categorieën:
,
Vorming Tags:
, , , ,

Organisator

Pedagogische Begeleidingsdienst
Telefoon:
03/213 23 33
E-mail:
lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be
Site:
www.steinerscholen.be

Locatie

Steinerschool Lohrangrin
Boomsesteenweg 94
Wilrijk, 2610 België
+ Google Maps
Telefoon:
03 827 25 20
Site:
https://www.lohrangrin.be/