Toevoegen aan je kalender

Startdatum
07/10/2022 09:30
Einddatum
08/10/2022 16:00
Focus
pedagogische vorming
Onderwijsniveau
basisonderwijs
Tijdstip
voorjaar, najaar
Prijs

€ 120

Locatie
Brussel
Plaats

Jollystraat 125, 1030 Schaarbeek

Tweedaagse workshop: Bouwstenen van een gezonde mediapedagogie

Code cursus: 22NA05

Doelgroep: leraren uit kleuter- en lager onderwijs

 

Ter info: Dit is een tweedaagse workshop. De deelnemers worden in twee groepen opgesplitst. Iedere groep volgt 1 thema per dag. Op dag twee komt het andere thema aan bod.

Iedere deelnemer zal dus na afloop van de twee dagen beide thema’s gevolgd hebben (1 thema per dag).

 

Thema 1: Basisconcepten van de mediamaturiteit en de samenwerking met ouders, begeleiding prof. Paula Bleckmann

We verkennen de basisconcepten van de mediamaturiteit. Dit omvat studies naar effecten van problematische media-blootstelling, zowel lichamelijk (obesitas, bijziendheid, slaapproblemen,…), psychosociaal (verlies van empathie, vermogen om te focussen) en cognitief (lagere schoolprestaties,…). Het omvat ook het onderscheiden van effectieve (meestal vroege en hulpbrongerichte) en “vijgenblad” (meestal late en op afschrikking gebaseerde) preventiestrategieën voor digitale verslavingen, cybermobbing, nepnieuws en dergelijke.

We stellen ook de samenwerking tussen school en ouders centraal: hoe kunnen leerkrachten ouders ondersteunen bij het vinden van een goede digitale balans thuis? Het is belangrijk om patronen van problematisch schermmediagebruik te veranderen (zie hierboven), maar het is niet eenvoudig. Hoe kunnen we ouders de kans geven om te ERVAREN, niet alleen te horen, dat schermen kinderen anders beïnvloeden dan volwassenen? Hoe kunnen we hen helpen omgaan met het BEEDI-syndroom van kinderen (But Everyone Else Does It). Waarom, wanneer en hoe moeten we het mediacurriculum van de school aan ouders voorstellen? Hoe kunnen we hen aanmoedigen om kritisch na te denken over hun eigen gebruik van digitale media zonder dat ze worden beschouwd als een bemoeizuchtige bemoeial? Hoe kunnen we verschillende ouders identificeren die verschillende vormen van ondersteuning nodig hebben? We zullen een aantal activerende, op hulpbronnen gerichte, ondersteunende ideeën onderzoeken.

Thema 2: Analoge digidactiek, inspiratie voor meer niet-schermgebaseerde media-educatie, begeleiding Brigitte Pemberger.

In deze workshop kun je een actief analoog onderzoek verwachten van een mooie selectie van fundamentele ideeën in de informatica. We werken zonder computer, volgen de diverse sporen van digitalisering van vroeger tot nu en leren bijvoorbeeld binaire zoekalgoritmen door “kaarttrucs” te doen of door pijlen te volgen in een te groot sorteernetwerk, de logica van het binaire systeem en het IPO-principe (input-processing-output) begrijpen door knikkers toe te voegen aan de binaire MAMA (marmeren optelmachine), het potentieel van flipbooks, kamishibai en prentkunst ontdekken. We wisselen ook voorbeelden uit van goede praktijken die al vele jaren leven in Waldorf Steiner Education en contextualiseren ze naar “digitale opvoeding”, bijvoorbeeld waarom breien veel computerwetenschap omvat. De focus ligt op het uitproberen van een gedemystificeerd, hedendaags computerwetenschappelijk onderwijs vanaf de basisschoolleeftijd. Concrete didactische aanbevelingen en opdrachten worden meegegeven.

Er is geen voorkennis vereist om deel te nemen, maar wie al vertrouwd is met de analoge digidactiek zal kans hebben praktische activiteiten uit te proberen en te verdiepen.

Deze vorming wordt georganiseerd in het kader van het Europese HERMMES-project.

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Bron afbeeldingen: Steinerschool Leuven, pilootproject media, fotograaf Anneke Debarbieux

Sessies

07/10/2022 09:30 07/10/2022 16:00 Thema 1 of 2 ABC-huis, Brussel
08/10/2022 09:30 08/10/2022 16:00 Thema 1 of 2 ABC-huis, Brussel

Praktische info

De vorming gaat door in het ABC-huis, ART BASICS for CHILDREN (Gaucheretplein 13, 1030 Schaarbeek).

Met de trein:
Stap af aan station Brussel-Noord. ABC-huis ligt op wandelafstand. De route vind je terug op dit mapje van ABC-huis.

Met de auto:
Stel je gps in op Jollystraat 125 en niet op Gaucheretplein 13 (niet terug te vinden via gps).

Docenten

Docent: Professor Paula Bleckmann

Professor Paula Bleckmann is een ervaringsdeskundige wat betreft mediaeducatie en kinderen. Meer info over haar vind je via deze link. 

Meer info over: Professor Paula Bleckmann

Docent: Brigitte Pemberger

Brigitte Pemberger, lid van het Prof. Bleckmann Research Team en leider van het project “Analog-Digidaktik” aan de Alanus Universiteit in Alfter (Bonn), Duitsland. Expert op het gebied van "gezond groeien in het digitale tijdperk" met twee decennia leservaring op openbare en vrije scholen. Huidige focus op innovatieve onderwijsconcepten die mediageletterdheid samensmelten met gezondheidsgeletterdheid voor meer…

Meer info over: Brigitte Pemberger