Toevoegen aan je kalender

Startdatum
23/09/2024 13:30
Einddatum
24/03/2025 17:00
Focus
pedagogische vorming
Onderwijsniveau
basisonderwijs
Tijdstip
voorjaar, najaar
Prijs

200 euro

Locatie
Antwerpen, Gent

Startersinitiatie lagere school 2024-2025

Code cursus: 24NFE07

Beschrijving

Leraren die nieuw zijn of nog niet veel jaren ervaring hebben zullen gebaat zijn met deze vormingsreeks. Er is ruimte voor kennismaking met de steinerpedagogie in de lagere school met de hulp van vier ervaren leerkrachten die elk een vormingssessie voor hun rekening nemen, bijgestaan door Inneke Van Esbroeck als procesbegeleider. Tijdens elke sessie komt onze antroposofisch geïnspireerde methodische-didactische insteek tot uiting, gekoppeld aan het curriculum van klas 1 tot en met klas 6.

Met deze reeks zet je in op jouw eigen ontwikkeling als beginnend leraar en leer je menskundige principes die direct inwerken op de klaspraktijk. Kortom, deze cursus is de ideale start om jouw steiner-leraar-toolbox te beginnen vullen!

Daarenboven bieden andere vormingen zoals de vormingen rond effectieve didactiek (bijv. Hoe je periode-onderwijs ontwerpt, wat de kunst is van effectief lesgeven, … ) en menskunde in de praktijk (bijv. Hoe we aan de slag kunnen gaan met het scholen van de wil, hoe leerlingen binnen steinerscholen leren, …) ruimte voor verdere verdieping. De pedagogische begeleidingsdienst staat de (startende) leraren graag met raad en daad bij tijdens deze vormingen en daarbuiten. Samen leren we immers voor het leven!

Sessie 1: Vertelstof en ontwikkelingsfasen van het kind

Datum: maandag 23 september 2024

Info volgt

Sessie 2: Taal en temperamenten

Datum: dinsdag 15 oktober 2024

Reis met ons mee op een cholerische zee door de stroom der tijden. 

In het eerste deel van onze reis gaan we na wat een temperament is. Aan de hand van het vierledig mensbeeld kijken we hoe we de kracht van een temperament pedagogisch kunnen inzetten in de klas. We bespreken onder andere hoe deze kinderen leren, schilderen, tekenen en hoe zij prikkels ervaren. In het tweede deel zetten we onze reis verder door de wereld van de lessen Nederlands in het hoofdonderwijs. We vertrekken in de eerste klas met het trekken van de eerste rechte lijn in de eerste les op 1 september en eindigen op onze bestemming met complexe zin- en woordontleding in de zesde klas. Een reis rijkelijk gevuld met verhalen, kwaliteiten van letters, woorden en taalbegrippen die het kind beeldend en kunstzinnig op weg helpt in de wereld van de taal.  

Kom en reis met ons mee. Navigeer je schip als een echte kapitein en leidt jouw matrozen door de wereld van de letters, woorden, teksten en veel meer. 

Sessie 3: Kunstzinnig onderwijs en ritmische opbouw van de dag

Datum: vrijdag 8 november 2024

Hoe kunnen we een abstract leerplan ombuigen tot een ademend jaarplan met opbouw van periodes? Welke functie kan de opmaat hebben? En hoe geven we doorheen de dag vorm aan kunstzinnig onderwijs naar hoofd, hart en handen?  We onderzoeken wat dit kunstzinnige onderwijs allemaal kan inhouden. Er is ruimte voor vragen, gesprek en uitwisseling.

Sessie 4: Wiskunde en muziek

Datum: dinsdag 26 november 2024

Tijdens deze laatste sessie gaan we in op de horizontale samenhang binnen de wiskunde, het vormtekenen (incl. meetkunde) en de muziek. We starten in klas 1 en eindigen in klas 6. We onderzoeken hoe de leerstof dienend kan zijn voor de ontwikkeling van het opgroeiende kind. We zoeken samen naar ideeën en voorbeelden voor in de klaspraktijk. Breng je schrijfgerief mee, je kleurkrijtjes, je potloden, je zangstem en je goesting!

Inschrijven

De inschrijvingskost bedraagt 150 euro voor de volledige vormingsreeks. Inschrijven kan tot en met 16 september 2024.

Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost wordt betaald door jouw school, dan wel je zelf instaat voor de betaling. Van zodra je je inschrijft, is ons annuleringsbeleid van toepassing. Deze kan je hier nalezen.

Sessies

23/09/2024 13:30 23/09/2024 17:00 Vertelstof en ontwikkelingsfasen van het kind - Jo Buckinx Kantoor Federatie Steinerscholen - Antwerpen
15/10/2024 13:30 15/10/2024 17:00 Taal en temperamenten - Kelly De Donder Landwijzer vzw - Gent
08/11/2024 13:30 08/11/2024 17:00 Kunstzinnig onderwijs en ritmische opbouw van de dag - Jorka Buntinx Landwijzer vzw - Gent
26/11/2024 13:30 26/11/2024 17:00 Wiskunde en muziek - Angelo Maenhaut Kantoor Federatie Steinerscholen - Antwerpen

Praktische info

Sessie 1 en 4 gaan door in Antwerpen, in het kantoor van de Federatie van Steinerscholen, Diksmuidelaan 126, Antwerpen.

Sessie 2 en 3 gaan door in Gent, in de gebouwen van Landwijzer vzw, Kasteellaan 435, Gent

Docenten

Docent: Jo Buckinx

Meer info over: Jo Buckinx

Docent: Kelly De donder

Kelly De Donder staat al sinds 2003 in het onderwijs  en heeft ondertussen al 12 jaar ervaring als klasleerkracht in de onderbouw.

Meer info over: Kelly De donder

Docent: Jorka Buntinx

Jorka startte haar loopbaan in 1999 in Steinerschool Aalst Michaëli. In deze toen pionierende Steinerschool wachtte een eerste klas haar op. Nu, 25 jaar later, heeft Jorka er reeds verschillende ‘rondjes van klas 1 t.e.m. 6’ opzitten. Gepassioneerd door het plaatsen van de steinerpedagogie in een hedendaagse maatschappelijke context, geeft ze tegenwoordig elke dag het…

Meer info over: Jorka Buntinx

Docent: Angelo Maenhaut

Angelo groeide op in Gent waar hij 12 jaar school liep in de Vrije Rudolf Steinerschool. Later studeerde hij af als regent wiskunde en muziek, maar koos uiteindelijk om les te geven in het lager onderwijs. Sinds 2015 werkt hij in de Wilrijkse Steinerschool Lohrangrin. Daar gaf hij les van klas 1 tot 6 en…

Meer info over: Angelo Maenhaut