Eindtermen en leerplannen

Net zoals alle Vlaamse scholen hebben de steinerscholen de opdracht om eindtermen te bereiken. Aangezien de decretale eindtermen van de Vlaamse overheid onvoldoende ruimte laten voor de steinerscholen, die een heel eigen pedagogisch concept hebben, hebben de steinerscholen sinds 1997 consequent gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eigen, gelijkwaardige eindtermen te formuleren. Deze eigen eindtermen sluiten nauw aan bij het steinerpedagogisch concept.

Op basis van studiewerk en de verzameling van veel praktijkervaring groeiden de Vlaamse steinerschoolleerplannen, trouw aan de uitgangspunten van de pedagogie maar met veel ruimte voor variatie en schoolspecifieke keuzes. Het zijn leerplannen die de leraar niet vastzetten, maar haar juist uitnodigen om enthousiast telkens opnieuw vorm te geven aan de klaspraktijk.

Deze gemeenschappelijke leerplan-basis kan in de verschillende scholen leiden tot andere pedagogische beleidslijnen. In een goed opgebouwd werkplan zal een lerarenteam zijn pedagogische afspraken zichtbaar maken.

Je kan alle leerplannen van basis- en secundair onderwijs terugvinden onder het kopje documentatie.

Actueel

Nieuwe minimumdoelen voor 2e en 3e graad S.O.

Op woensdag 12 juli 2023 gaf het Vlaams Parlement groen licht voor de nieuwe minimumdoelen voor de 2e en 3e graad S.O.

Poëzie is het hart van de Steinerschool

Een gedicht van Wilbert Lambrecht.

Winterhulp voor Oekraïne

De ECSWE werkt samen met de internationale hulporganisatie Die Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners om de steiner/waldorf-beweging in Oekraïne te helpen overleven.

Onze pedagogische begeleidingsdienst als partner in het Europese HERMMES-project (Holistic Education, Resilience and Media Maturity in Educational Settings)

Vanaf 1 april 2022 is de pedagogische begeleidingsdienst van de Federatie Steinerscholen een actieve partner van HERMMES