Eindtermen en leerplannen

Net zoals alle Vlaamse scholen hebben de steinerscholen de opdracht om eindtermen te bereiken. Aangezien de decretale eindtermen van de Vlaamse overheid onvoldoende ruimte laten voor de steinerscholen, die een heel eigen pedagogisch concept hebben, hebben de steinerscholen sinds 1997 consequent gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eigen, gelijkwaardige eindtermen te formuleren. Deze eigen eindtermen sluiten nauw aan bij het steinerpedagogisch concept.

Op basis van studiewerk en de verzameling van veel praktijkervaring groeiden de Vlaamse steinerschoolleerplannen, trouw aan de uitgangspunten van de pedagogie maar met veel ruimte voor variatie en schoolspecifieke keuzes. Het zijn leerplannen die de leraar niet vastzetten, maar haar juist uitnodigen om enthousiast telkens opnieuw vorm te geven aan de klaspraktijk.

Deze gemeenschappelijke leerplan-basis kan in de verschillende scholen leiden tot andere pedagogische beleidslijnen. In een goed opgebouwd werkplan zal een lerarenteam zijn pedagogische afspraken zichtbaar maken.

Je kan alle leerplannen van basis- en secundair onderwijs terugvinden onder het kopje documentatie.

Actueel

Vrijwilligers zoeken gastgezinnen

Dit jaar zijn er maar liefst acht vrijwilligers actief in de steinerscholen van Lier, Tervuren, Leuven, Gent en Antwerpen.

Steinerscholen in cijfers gevat

De grote groei van de leerlingenaantallen is het afgelopen jaar weggevallen. Als je de cijfers bekijkt op termijnen van vijf of tien jaar, zie je nog altijd spectaculaire percentages. Het is goed dat er in die groei even een adempauze komt

Steinerschool Ronse (Ringelwikke) genomineerd

De Steinerschool van Ronse – Ringelwikke genoemd – werd opgenomen in de 16e editie van het Architectuurboek Vlaanderen, met als titel ‘Antwoorden in verantwoordelijkheid’.

Boeken of tablets?

Hoe leer je kinderen zich te oriënteren in de digitale wereld?