Internationale samenwerking

Waldorf World School List

Een volledige lijst met alle steinerscholen van over de hele wereld vind je op de website van The Friends of Waldorf Education/Freunde der Erziehungskunst.

Waldorf Resources

Deze website werd gemaakt door The International Forum for Steiner Waldorf Education in samenwerking met de Pedagogische Sectie in het Goetheanum. De site maakt mogelijk dat leraren wereldwijd onderwerpen en informatie van de steinerpedagogie kunnen delen en bespreken.

www.waldorf-resources.org

The European Council for Steiner Waldorf Education (ECSWE)

De federatie is lid van ECSWE. Deze organisatie bestaat uit 27 nationale waldorf-/steinerscholenfederaties die meer dan 802scholen in Europa vertegenwoordigen. Zo’n 190.000 leerlingen lopen er school.

Deze 27 waldorf/steinerscholenfederaties namen in 2023 een tekst aan die de algemene principes van de waldorf-/steinerpedagogie bevat.

Enkele andere voorbeelden van de doelen die deze organisatie nastreeft zijn:

  • informatie en ervaringen uitwisselen om de pedagogische praktijk verder te ontwikkelen
  • een gemeenschappelijk politiek beleid op Europees niveau ontwikkelen
  • in dialoog gaan met academici, politici, beleidsmakers op onderwijskundig vlak e.d.

Voor meer informatie over ECSWE zie www.ecswe.org

International Association for Steiner/Waldorf Early Childhood Education (IASWECE)

In de International Association for Steiner / Waldorf Early Childhood Education zijn momenteel 28 landen lid waaronder ook de Federatie Steinerscholen Vlaanderen. De landen zijn vertegenwoordigd in de council via een door hun federatie hiervoor gemandateerde. Voor de Federatie Steinerscholen Vlaanderen is dit Inneke Van Esbroeck (inneke.vanesbroeck@steinerscholen.be.) Lees meer.

Voor meer informatie over IASWECE zie www.iaswece.org

Europese vrijwilligerswerking (ESC)

De Federatie is lead en supporting organization voor het Europese vrijwilligersprogramma ESC (European Solidarity Corps)
Lees meer. 

HERMMES: Holistic Education, Resilience and Media Maturity in Educational Settings

HERMMES is een Erasmus+-partnerschap, waarin aanbevelingen en trainingen worden aangeboden aangaande de gezonde ontwikkeling en opvoeding in deze tijd vol verregaande media-mogelijkheden. Meer info over het HERMMES-project vind je hier. 

Actueel

Nieuwe minimumdoelen voor 2e en 3e graad S.O.

Op woensdag 12 juli 2023 gaf het Vlaams Parlement groen licht voor de nieuwe minimumdoelen voor de 2e en 3e graad S.O.

Poëzie is het hart van de Steinerschool

Een gedicht van Wilbert Lambrecht.

Winterhulp voor Oekraïne

De ECSWE werkt samen met de internationale hulporganisatie Die Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners om de steiner/waldorf-beweging in Oekraïne te helpen overleven.

Onze pedagogische begeleidingsdienst als partner in het Europese HERMMES-project (Holistic Education, Resilience and Media Maturity in Educational Settings)

Vanaf 1 april 2022 is de pedagogische begeleidingsdienst van de Federatie Steinerscholen een actieve partner van HERMMES