Vorming en nascholing 2022-2023

Hieronder vind je de chronologische lijst van vormingen. Je kan selectiever te werk gaan door te filteren op 6 rubrieken.

Bij ‘Richtingen’ kan je kiezen ‘voor individuele leraren en belangstellenden’,‘ConduArta: voor leiders, begeleiders en opleiders’, ‘extern aanbod’ & ‘internationaal aanbod’Alle info en inschrijvingsmogelijkheden vind je door op de specifieke cursus te klikken.

 • Turnhoutse zomerweek

  jaarklassen (t.e.m. middenbouw), werkgroepen, voordrachten Alle info en inschrijven op https://sites.google.com/view/turnhoutsezomercursus

  Meer info

 • Zomercursus bovenbouw

  Opfrissing van inhouden en didactiek van de tiende klas Alle info en inschrijven op https://www.de-es.be/zomerbovenbouwcursus-de-es-23-24-25-augustus-2022

  Meer info

 • Euritmia

  Gent

  Modulaire opleiding om lessen euritmie te kunnen geven. Meer info en inschrijven op www.euritmia.be.

  Meer info

 • Kennismaking met de steinerpedagogie

  Brussel

  Waarom zijn steinerscholen zoals ze zijn en doen ze wat ze doen?

  Meer info

 • Bijeenkomsten van de pedagogische afdeling

  4 namiddagbijeenkomsten: studie en verdieping van de steinerpedagogie Meer info hierover via pedagogischeafdeling@gmail.com.

  Meer info

 • Alchemie van het alledaagse

  Jaartraject antroposofie en levenskunst

  Meer info

 • Learning Journey Leadership – Online

  Online

  In vier twee-urige Engelstalige online sessies wordt u meegenomen in belangrijke aspecten van schoolleiderschap.

  Meer info

 • Workshop: Mediawijsheid wekken bij onze middelbare scholieren – Brugge

  Brugge

  Doelgroep: leraren van middelbare scholen

  In deze workshop laat Uwe Buermann zien hoe je met leerlingen in een midden- en bovenbouwklas mediawijs in dialoog kan gaan.

  Meer info

 • Traject leiderschap: Diversiteit als kracht

  Antwerpen

  Als leidinggevende heb je te maken met vele partijen, sta je midden in spanningsvelden, discussies, conflicten, crisissen, regelgeving, overheidsbemoeienissen. De vraag die zich opdringt: hoe groeien we in ons teams naar een werkelijk sociaal klimaat, hoe groeien we naar de interesse van mens tot mens?

  Meer info

 • Workshop: Mediawijsheid wekken bij onze middelbare scholieren – Antwerpen

  Antwerpen

  Doelgroep: leraren van middelbare scholen

  In deze workshop laat Uwe Buermann zien hoe je met leerlingen in een midden- en bovenbouwklas mediawijs in dialoog kan gaan.

  Meer info

Actueel

Steinerscholen vrijwaren opnieuw de vrijheid van onderwijs

De Federatie Steinerscholen is tevreden met de vandaag bekendgemaakte beslissing van het Grondwettelijk Hof om het decreet op de eindtermen voor de tweede en de derde graad secundair onderwijs te vernietigen.

Daalt de kwaliteit van het onderwijs?

Het is bijna subversief om inzake de kwaliteit van het onderwijs de steeds weer beklemtoonde daling in vraag te durven stellen. Nochtans is dat dringend nodig.

Nieuwe steinerschool in Limburg (Opitter)

Het Leerhuis ontstond door een 11-jarige die de school zo beu was dat de ouders besloten over te gaan tot thuisonderwijs. Dat was niet zo evident en samenwerken met andere ouders was quasi uitgesloten omdat gezinnen geen keuze hebben als beiden uit werken gaan.

Oorlog in Oekraïne

Naar aanleiding van het geweld in Oekraïne sluiten de Federatie van Steinerscholen, de European Council for Steiner Waldorf Education en de Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners zich aan bij wat Catherine M. Russell, executive director van UNICEF zei.