Vorming en nascholing 2021 – 2022

Overzicht

We bundelden onze vele vormingen en opleidingen in drie overzichtelijke groepen.
Klik op een van de doelgroepen om het overzicht te raadplegen. Om de gedetailleerde info van een vorming of opleiding weer te geven, klik je op de titel ervan.

Korting

Schrijft je school minstens vijf leerkrachten in voor een cursus of opleiding én staat de school in voor de betaling van je cursusgeld, dan geven we 10% korting op het totale inschrijvingsbedrag via de factuur aan de school. Bij minstens 10 leerkrachten wordt dit zelfs 20% korting!

Studenten krijgen na het voorleggen van hun studentenkaart 30% korting op hun inschrijvingsprijs.

Meer FAQ en onze annulatievoorwaarden lees je hier.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van het vormingsaanbod , updates en nieuwe begeleidingen van de pedagogische begeleidingsdienst? Registreer je dan op onze nieuwsbrief:Coronarichtlijnen

Voor onze cursussen gelden de richtlijnen voor het volwassenonderwijs. Lees deze goed door voor de start van jouw vorming. Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust op lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be

WEES SOLIDAIR, VOOR JEZELF EN ANDEREN:

 • Kom niet naar de opleiding als jij (of iemand waarmee je samenwoont) binnen de 7 dagen voor de start van de vorming ziek bent geweest.
 • Maak (samen met je arts) een weloverwogen keuze wanneer je behoort tot een risicogroep (ernstige obesitas, chronische hart- en vaat-, long- of nieraandoeningen, gedaalde immuniteit, type 2 diabetes, 65+).

DIT BRENG JE ZELF MEE:

 • Je eigen, gevulde drinkfles en evt. snacks of lunch (denk eraan dat een koelkast, bestek, borden etc. tijdelijk niet beschikbaar zijn).
 • Je eigen mondkapje en eventueel een flesje ontsmettende gel.

TIJDENS DE VORMING:

 • Houd minstens 1,5 meter afstand tot andere deelnemers en de docent.
 • Draag altijd je mondkapje voor de volledige duur van de vorming, vanaf het betreden van het gebouw. We houden regelmatig pauze om het leefbaar te houden.
 • De docent mag, indien de minimumafstand van 2 meter gegarandeerd is, zijn mondkapje afdoen.
 • Was regelmatig je handen en/of ontsmet ze.
 • Ontsmet materiaal na gebruik en contactoppervlakken na aanraking.
 • Respecteer de maximumcapaciteit van de sanitaire ruimtes en respecteer het circulatieplan van de gebouwen.

NA DE VORMING:

 • Als je ziek wordt binnen de 14 dagen na afloop van de vorming, laat het ons dan weten via lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be. Wij nemen dan onze verantwoordelijkheid als organisatie om alle andere cursisten conform de privacywetgeving te informeren.

DIT DOET DE FEDERATIE:

 • Waar mogelijk werken we online of buiten en sowieso in goed verluchte binnenruimtes.
 • We houden regelmatig pauzes.
 • We verlagen het maximum aantal deelnemers per cursus naar de huidige normen.
 • Alle lokalen werden zodanig ingericht dat afstand kan gegarandeerd worden en contactoppervlakken geminimaliseerd worden.
 • We zien toe op maximale ventilatie van de binnenruimtes.
 • We registreren op elke sessie de aanwezigheden. Wordt er na afloop van een cursus een besmetting vastgesteld, dan worden alle deelnemers conform de privacywetgeving ingelicht en wordt indien nodig de contact tracing procedure opgestart.

Actueel

Eindtermen 2de en 3de graad niet geschorst – hoe nu verder?

Op 22 juli 2021 velde het Grondwettelijk Hof een arrest waarin de verzoeken tot schorsing van de nieuwe eindtermen worden verworpen…

Geen chaos in het onderwijs zonder eindtermen

Op donderdag 1 april 2021 berichtte de pers dat er chaos in het onderwijs zou ontstaan indien het Grondwettelijk Hof de in februari jl. goedgekeurde eindtermen niet meer vóór de zomervakantie, maar bijvoorbeeld pas in september zou kunnen schorsen.°
Voor de steinerscholen zal er hoe dan ook géén chaos ontstaan, in gelijk welk scenario.

ONLINE video’s rond ‘Vertrouwen bouwen in tijden van Corona’

De pedagogische sectie heeft 4 korte voordrachten online ter beschikking geplaatst rond het thema ‘Vertrouwen bouwen in tijden van Corona’. Op deze pagina kan je doorklikken naar de video’s.

Steinerscholen vechten nieuwe eindtermen S.O. aan

Omdat het niet mogelijk is om met deze eindtermen, ook na de recente ingrepen, het eigen pedagogisch project in een aanvaardbare mate te realiseren.