Vorming en nascholing 2022-2023

Hieronder vind je de chronologische lijst van vormingen. Je kan selectiever te werk gaan door te filteren op 6 rubrieken.

Bij ‘Richtingen’ kan je kiezen ‘voor individuele leraren en belangstellenden’,‘ConduArta: voor leiders, begeleiders en opleiders’, ‘extern aanbod’ & ‘internationaal aanbod’Alle info en inschrijvingsmogelijkheden vind je door op de specifieke cursus te klikken.

 • Euritmia

  Gent

  Modulaire opleiding om lessen euritmie te kunnen geven. Meer info en inschrijven op www.euritmia.be.

  Meer info

 • Traject leiderschap: Diversiteit als kracht

  Antwerpen

  INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK. – Als leidinggevende heb je te maken met vele partijen, sta je midden in spanningsvelden, discussies, conflicten, crisissen, regelgeving, overheidsbemoeienissen. De vraag die zich opdringt: hoe groeien we in ons teams naar een werkelijk sociaal klimaat, hoe groeien we naar de interesse van mens tot mens?

  Meer info

 • Alchemie van het alledaagse

  Jaartraject antroposofie en levenskunst

  Meer info

 • Klasdagen peuter – 6de klas: Digitale media en het opgroeiende kind

  Antwerpen

  Deze klasdagen zijn enkel voor de leraren van de Vlaamse steinerscholen, basisschool. De klasdagen zijn gratis.

  Meer info

 • Intervisie aanvangsbegeleiders

  Antwerpen, Gent, Leuven

  Elke aanvangsbegeleider krijgt te maken met specifieke uitdagingen. Hoe coachen we de professionele ontwikkeling van een startende leraar?

  Meer info

 • Traject docentschap

  Antwerpen

  Steinerpedagogische vormingsinitiatieven (in de PBD, in EduArta of elders) hebben steeds mensen nodig die zich blijven verdiepen, hun (jarenlange) ervaring willen overdragen en mee vorm willen geven aan de scholing van toekomstige generaties leraren. Met plezier stellen we vast dat er de laatste jaren nieuwe krachten bijkomen in het doceren, maar we blijven op zoek naar meer mensen!

  Meer info

 • GEANNULEERD – Bothmergymnastiek in de middelbare school

  Geannuleerd

  Antwerpen

  Geannuleerd.

  Meer info

 • Startersinitiatie voor middelbare-schoolleraren

  Lier, Antwerpen, Gent, Leuven

  Thema’s waarin we ons dit jaar verdiepen zijn: krachtlijnen van de Steinerpedagogie, brillen om naar verschillende leerlingen te kijken, zelfzorg en verdieping, het leerplan volgens de ontwikkeling van het denken en het delen van ervaringen uit de praktijk.

  Meer info

 • Startersinitiatie voor peuter- en kleuterleerkrachten

  Dit traject is voor startende peuter- en kleuterleerkrachten werkzaam in een steinerschool. Het gaat om een 3-jaars programma, waarbij vorming gecombineerd wordt met werkplek leren. Verschillende aandachtspunten van de steinerpedagogie worden om beurt behandeld worden in verschillende modules. Het doel van dit traject is het ontwikkelen van een brede basis steinerpedagogie voor het jonge kind.

  Meer info

 • Verdieping in de menskunde: de ontwikkeling van jongen en meisje

  Antwerpen

  Dit schooljaar willen we ons in tijdens deze vorming verdiepen in wat het betekent om als meisje of jongen geboren te worden. Hoe ervaren we het kind-, jongere-, mens-zijn als meisje of jongen, man of vrouw ? We willen enerzijds ingaan op de ontwikkeling van het mannelijke en het vrouwelijke. Maar daarnaast willen we ook onderzoeken hoe dit aspect in de vier wezensdelen speelt en wat dit voor de kinderen en voor ons betekent in onze weg naar aarderijpheid.

  Meer info

Actueel

Winterhulp voor Oekraïne

Onze pedagogische begeleidingsdienst als partner in het Europese HERMMES-project (Holistic Education, Resilience and Media Maturity in Educational Settings)

Doorstroomcijfers steinerscholen ontoereikend om globale oordelen te vellen

Recent maakte de overheid op vraag van CD&V-parlementslid Brecht Warnez een overzicht bekend van doorstroom- en slaagcijfers van leerlingen die van het secundair naar het hoger onderwijs gaan. Voor de steinerscholen zijn deze cijfers ontoereikend om besluiten te kunnen formuleren over de studierichtingen in het secundair onderwijs.

Steinerscholen vrijwaren opnieuw de vrijheid van onderwijs

De Federatie Steinerscholen is tevreden met de vandaag bekendgemaakte beslissing van het Grondwettelijk Hof om het decreet op de eindtermen voor de tweede en de derde graad secundair onderwijs te vernietigen.