Vorming en nascholing 2020-2021

Corona-update

De vormingen van de pedagogische begeleidingsdienst vallen onder de maatregelingen voor het volwassenonderwijs.
Momenteel heerst CODE ROOD en zijn eveneens alle live of hybride lessen opgeschort. Enkel de online vormingen gaan nog door.

We houden bij het organiseren van de vormingen steeds rekening met de mogelijkheden van de docent, de geplande inhouden, onze cursist en de opgelegde regels binnen het volwassenonderwijs. We volgen de maatregelingen op de voet en brengen jullie tijdig op de hoogte van wijzigen.

Overzicht

Hier vind je de meest recente informatie over de vormingen en opleidingen die we organiseren.
We bundelden de vele activiteiten in drie overzichtelijke groepen. Klik op een van de doelgroepen om het overzicht te raadplegen. Om de gedetailleerde info van een vorming of opleiding weer te geven, klik je op de titel ervan.

Korting

Schrijft je school minstens vijf leerkrachten in voor een cursus of opleiding én staat de school in voor de betaling van je cursusgeld, dan geven we 10% korting op het totale inschrijvingsbedrag via de factuur aan de school. Bij minstens 10 leerkrachten wordt dit zelfs 20% korting!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van het vormingsaanbod , updates en nieuwe begeleidingen van de pedagogische begeleidingsdienst? Registreer je dan op onze nieuwsbrief:



Coronarichtlijnen

Voor onze cursussen gelden de richtlijnen voor het volwassenonderwijs. Lees deze goed door voor de start van jouw vorming. Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust op lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be

WEES SOLIDAIR, VOOR JEZELF EN ANDEREN:

 • Kom niet naar de opleiding als jij (of iemand waarmee je samenwoont) binnen de 7 dagen voor de start van de vorming ziek bent geweest.
 • Maak (samen met je arts) een weloverwogen keuze wanneer je behoort tot een risicogroep (ernstige obesitas, chronische hart- en vaat-, long- of nieraandoeningen, gedaalde immuniteit, type 2 diabetes, 65+).

DIT BRENG JE ZELF MEE:

 • Je eigen, gevulde drinkfles en evt. snacks of lunch (denk eraan dat een koelkast, bestek, borden etc. tijdelijk niet beschikbaar zijn).
 • Je eigen mondkapje en eventueel een flesje ontsmettende gel.

TIJDENS DE VORMING:

 • Houd minstens 1,5 meter afstand tot andere deelnemers en de docent.
 • Draag altijd je mondkapje voor de volledige duur van de vorming, vanaf het betreden van het gebouw. We houden regelmatig pauze om het leefbaar te houden.
 • De docent mag, indien de minimumafstand van 2 meter gegarandeerd is, zijn mondkapje afdoen.
 • Was regelmatig je handen en/of ontsmet ze.
 • Ontsmet materiaal na gebruik en contactoppervlakken na aanraking.
 • Respecteer de maximumcapaciteit van de sanitaire ruimtes en respecteer het circulatieplan van de gebouwen.

NA DE VORMING:

 • Als je ziek wordt binnen de 14 dagen na afloop van de vorming, laat het ons dan weten via lieselotte.mombaerts@steinerscholen.be. Wij nemen dan onze verantwoordelijkheid als organisatie om alle andere cursisten conform de privacywetgeving te informeren.

DIT DOET DE FEDERATIE:

 • Waar mogelijk werken we buiten en sowieso in goed verluchte binnenruimtes.
 • We houden regelmatig pauzes.
 • We proberen zoveel mogelijk ook een traject online aan te bieden.
 • We verlagen het maximum aantal deelnemers per cursus naar de huidige normen.
 • Alle lokalen werden zodanig ingericht dat afstand kan gegarandeerd worden en contactoppervlakken geminimaliseerd worden.
 • We zien toe op maximale ventilatie van de binnenruimtes.
 • We voorzien ontsmettingsmiddel en handgel in de ruimtes.
 • We registreren op elke sessie de aanwezigheden. Wordt er na afloop van een cursus een besmetting vastgesteld, dan worden alle deelnemers conform de privacywetgeving ingelicht en wordt indien nodig de contact tracing procedure opgestart.

Actueel

Geen chaos in het onderwijs zonder eindtermen

Op donderdag 1 april 2021 berichtte de pers dat er chaos in het onderwijs zou ontstaan indien het Grondwettelijk Hof de in februari jl. goedgekeurde eindtermen niet meer vóór de zomervakantie, maar bijvoorbeeld pas in september zou kunnen schorsen.°
Voor de steinerscholen zal er hoe dan ook géén chaos ontstaan, in gelijk welk scenario.

ONLINE video’s rond ‘Vertrouwen bouwen in tijden van Corona’

De pedagogische sectie heeft 4 korte voordrachten online ter beschikking geplaatst rond het thema ‘Vertrouwen bouwen in tijden van Corona’. Op deze pagina kan je doorklikken naar de video’s.

Steinerscholen vechten nieuwe eindtermen S.O. aan

Omdat het niet mogelijk is om met deze eindtermen, ook na de recente ingrepen, het eigen pedagogisch project in een aanvaardbare mate te realiseren.

Waarom hebben we eigenlijk wiskunde?

Leerlingen spenderen heel wat tijd in de schoolbanken aan lessen wiskunde. En, zoals ook elders in het onderwijslandschap gebeurt, komt elke leerling zo nu en dan wel eens aandraven met de gedachte: ‘Waarom hebben we eigenlijk wiskunde?’