Startersinitiatie lagere school 2024-2025
Beschrijving
Leraren die nieuw zijn of nog niet veel jaren ervaring hebben zullen gebaat zijn met deze vormingsreeks. Er is ruimte voor kennismaking met de steinerpedagogie in de lagere school met de hulp van vier ervaren leerkrachten die elk een vormingssessie voor hun rekening nemen, bijgestaan door Inneke Van Esbroeck als procesbegeleider. Tijdens elke sessie komt onze antroposofisch geïnspireerde methodische-didactische insteek tot uiting, gekoppeld aan het curriculum van klas 1 tot en met klas 6.
Met deze reeks zet je in op jouw eigen ontwikkeling als beginnend leraar en leer je menskundige principes die direct inwerken op de klaspraktijk. Kortom, deze cursus is de ideale start om jouw steiner-leraar-toolbox te beginnen vullen!
Daarenboven bieden andere vormingen zoals de vormingen rond effectieve didactiek (bijv. Hoe je periode-onderwijs ontwerpt, wat de kunst is van effectief lesgeven, … ) en menskunde in de praktijk (bijv. Hoe we aan de slag kunnen gaan met het scholen van de wil, hoe leerlingen binnen steinerscholen leren, …) ruimte voor verdere verdieping. De pedagogische begeleidingsdienst staat de (startende) leraren graag met raad en daad bij tijdens deze vormingen en daarbuiten. Samen leren we immers voor het leven!
Sessie 1: Vertelstof en ontwikkelingsfasen van het kind
Datum: maandag 23 september 2024
In dit eerste deel behandelen we het antroposofische mensbeeld en kijken we naar de ontwikkelingsfasen van de kinderen doorheen hun schooltijd. Vandaaruit kijken we specifieker naar de ontwikkeling van de kinderen doorheen de lagere school en wat dit van ons als lagere schoolleraar vraagt van klas 1 tot en met klas 6, en ook nog wat verder. De leerstof die we in de lagere school geven staat in teken van deze ontwikkelingsfasen en de vertelstof is hiervan een bijzonder mooi voorbeeld. Daarom pluizen we samen deze vertelstof van de hele lagere school door en lichten we daar de ‘motieven’ uit die we als ‘beelden’ aan de kinderen willen brengen.
Sessie 2: Taal en temperamenten
Datum: dinsdag 15 oktober 2024
Reis met ons mee op een cholerische zee door de stroom der tijden.
In het eerste deel van onze reis gaan we na wat een temperament is. Aan de hand van het vierledig mensbeeld kijken we hoe we de kracht van een temperament pedagogisch kunnen inzetten in de klas. We bespreken onder andere hoe deze kinderen leren, schilderen, tekenen en hoe zij prikkels ervaren. In het tweede deel zetten we onze reis verder door de wereld van de lessen Nederlands in het hoofdonderwijs. We vertrekken in de eerste klas met het trekken van de eerste rechte lijn in de eerste les op 1 september en eindigen op onze bestemming met complexe zin- en woordontleding in de zesde klas. Een reis rijkelijk gevuld met verhalen, kwaliteiten van letters, woorden en taalbegrippen die het kind beeldend en kunstzinnig op weg helpt in de wereld van de taal.
Kom en reis met ons mee. Navigeer je schip als een echte kapitein en leidt jouw matrozen door de wereld van de letters, woorden, teksten en veel meer.
Sessie 3: Kunstzinnig onderwijs en ritmische opbouw van de dag
Datum: vrijdag 15 november 2024
Hoe kunnen we een abstract leerplan ombuigen tot een ademend jaarplan met opbouw van periodes? Welke functie kan de opmaat hebben? En hoe geven we doorheen de dag vorm aan kunstzinnig onderwijs naar hoofd, hart en handen? We onderzoeken wat dit kunstzinnige onderwijs allemaal kan inhouden. Er is ruimte voor vragen, gesprek en uitwisseling.
Sessie 4: Wiskunde en muziek
Datum: dinsdag 26 november 2024
Tijdens deze laatste sessie gaan we in op de horizontale samenhang binnen de wiskunde, het vormtekenen (incl. meetkunde) en de muziek. We starten in klas 1 en eindigen in klas 6. We onderzoeken hoe de leerstof dienend kan zijn voor de ontwikkeling van het opgroeiende kind. We zoeken samen naar ideeën en voorbeelden voor in de klaspraktijk. Breng je schrijfgerief mee, je kleurkrijtjes, je potloden, je zangstem en je goesting!
Inschrijven
De inschrijvingskost bedraagt 150 euro voor de volledige vormingsreeks. Inschrijven kan tot en met 16 september 2024.
Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost wordt betaald door jouw school, dan wel je zelf instaat voor de betaling. Van zodra je je inschrijft, is ons annuleringsbeleid van toepassing. Deze kan je hier nalezen.