Humo pakt uit met foutieve informatie over steinerscholen

In een op 1 september verschenen artikel in Humo doet onderwijsexpert Dirk Van Damme een aantal uitspraken over steinerscholen die met zekerheid foutief zijn. Zo beweert hij dat steinerscholen een vrij antiwetenschappelijke filosofie zouden aanhangen, die bovendien bijna religieus zou worden beleefd.

Bedoeld is wellicht de antroposofie. Maar steinerscholen ‘hangen’ de antroposofie niet aan – de antroposofie is de grondslag voor de steinerpedagogie, en wil je de bron van de steinerpedagogie begrijpen, dan kun je inderdaad niet om die antroposofie heen. Los van de vraag wat er mis is met een religieuze beleving, is het in ieder geval niet zo dat antroposofie op steinerscholen religieus zou beleefd worden. Een synoniem voor antroposofie is namelijk geesteswetenschap, een term die meteen duidelijk maakt dat het geen antiwetenschap is, en ook niet religieus kan beleefd worden. Uiteraard is de antroposofie gebaseerd op een aantal andere premissen dan de wetenschap die Van Damme bedoelt, maar dat maakt haar geenszins tot een antiwetenschap!

Verder stelt Van Damme dat Rudolf Steiner nare trekjes had en dat zijn gedachtegoed extreemrechtse connotaties zou hebben. Dat eerste is natuurlijk een persoonlijk oordeel waar Van Damme recht op heeft, maar het tweede is pertinent niet juist. Het is een mening die wellicht mede veroorzaakt wordt doordat in Duitsland een aantal extreemrechtse figuren zich – onterecht – op Rudolf Steiner beroepen. Wie enige moeite doet om Steiners strijd tegen het antisemitisme en tegen racisme in het algemeen, zijn inspanningen voor vrijheid en democratie te leren kennen, zal snel beseffen dat je van bijzonder kwade wil moet zijn om Steiner extreemrechtse connotaties aan te wrijven.

We hebben vanuit de Federatie Steinerscholen dan ook contact opgenomen met Dirk Van Damme, met de uitdrukkelijke vraag dat hij op korte termijn een steinerschool wil bezoeken zodat hij zich ervan kan vergewissen dat de realiteit toch wel enigszins verschilt van wat hij in het interview in Humo zegt!

Werner Govaerts

 

Bronnen:

  • STEINER, R., SELG, P., LAMBRECHTS, W., Wetenschapsmetamorfose. De antroposofische onderzoeksmethode, Via Libra, Antwerpen, 2021.
  • HEUSSER, P., Een nieuwe wetenschap. Over de wetenschappelijke opdracht van de antroposofie, Via Libra, Antwerpen, 2022.
  • SELG, P., Erzwungene Schliessung. Die Ansprachen der Stuttgarter Lehrer zum Ende der Waldorfschule im deutschen Faschismus (1938), Verlag des Ita Wegman Instituts, Arlesheim, 2019.
  • ‘Steinerscholen tegen racisme en discriminatie’, https://steinerscholen.be/wp-content/uploads/2020/08/steinerscholen-tegen-racisme-en-discriminatie.pdf