Lerarenopleiding steinerpedagogie

In een aantal Europese landen bestaan er erkende, academische opleidingen tot steinerschoolleraar. De hogescholen en universiteiten die dergelijke opleidingen aanbieden, werken samen binnen het netwerk INASTE (International Network for Academic Steiner Teacher Education).

Op vrijdag 11 oktober jl. vond in de mooie panoramazaal van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel een gezamenlijke vergadering/conferentie plaats van de Europese Raad van Steinerscholenfederaties (ECSWE) en het genoemde INASTE. Instellingen uit vier landen (Finland, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) vertelden er hoe ze samenwerken met de federatie van steinerscholen in hun land.

In de namiddag gaf Johannes Wagemann (Alanus Universiteit) een uiteenzetting over het belang van fundamenteel geesteswetenschappelijk onderzoek voor de lerarenopleidingen, waarna Andrei Frank van het Platform voor Levenslang Leren (LLLP) vanuit Europees perspectief sprak over de toekomst van het lerarenberoep.

Voor België namen Kevin Caestecker en Werner Govaerts deel aan deze conferentie. Beide zijn ook betrokken bij de besprekingen om in het academiejaar 2025-26 aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen te starten met een postgraduaat steinerpedagogie. Over de start van dat postgraduaat berichten we later nog meer in detail.