Toevoegen aan je kalender

Startdatum
18/11/2023 09:30
Einddatum
09/12/2023 12:30
Focus
pedagogische vorming
Onderwijsniveau
secundair onderwijs, basisonderwijs
Tijdstip
najaar
Prijs

gratis voor startende steinerschool leraren (anders 90 euro)

Locatie
Gent
Plaats

Kasteellaan 54, 9000 Gent

De gelaagdheid van het antroposofisch mensbeeld

Code cursus: 23NG03

De gelaagdheid van het antroposofisch mensbeeld

Tijdens deze drie zaterdagvoormiddagen maak je kennis met de uitgangspunten van de antroposofische menskunde, de onmisbare basis voor de steinerpedagogie die het kind in zijn totale wezen wil benaderen.
Rudolf Steiner gaf in zijn voordrachten rond antroposofische menskunde onder meer een beeld van de mens als drieledig wezen, dat naast zijn fysieke lichaam ook een ziel en een geestelijke kern heeft. Geen enkel ander wezen op aarde is op dezelfde manier als de mens drager van een individuele geest.
Het lichaam manifesteert zich in drie verschillende gebieden: een hoofdpool, een stofwisselings-ledematenpool en, tussen beide in, een ritmisch werkend middengebied. Deze verschillende aspecten in het kind ontwikkelen zich volgens wetmatige ritmes, van geboorte tot volwassenheid.
De ziel treedt in verbinding met de wereld via denken, voelen en willen.
De menskunde is een uitermate interessante materie, zij het niet eenvoudig te doorgronden.
Docent en arts Luc Vandecasteele is echter al jaren actief met de inhoud ervan en bezit de gave om ze te delen, steeds vanuit een (onder)zoekende houding, waardoor de luisteraar sterk betrokken wordt.

Euritmiste Mia Lemaitre zal de voordrachten bijwonen en op haar beurt, vanuit haar decennialange ervaring bepaalde inhouden tot op een dieper niveau laten beleven vanuit de euritmie, zodat ook de cursist met zijn gehele wezen aangesproken kan worden. De oefeningen vragen absoluut geen voorkennis of talent. Slechts eenvoudige euritmiepantoffeltjes (slofjes met een vrij dunne zool die stevig aan de voet zitten), kunnen de voeling met de grond vergemakkelijken.

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met 11 november 2023. De vorming is gratis voor startende steinerschool leraren (anders 90 euro). Bij je inschrijving kan je aangeven of de inschrijvingskost rechtstreeks aan de school moet gerekend worden (via factuur), of je zelf instaat voor de betaling en dit aan de hand van een overschrijving met de mededeling van de cursuscode.

Onze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Sessies

18/11/2023 09:30 18/11/2023 12:30 Gent
25/11/2023 09:30 25/11/2023 12:30 Gent
09/12/2023 09:30 31/12/2023 12:30 Gent

Praktische info

Deze vorming gaat door in de Middelbare Steinerschool Gent, gelegen in de Kasteellaan Gent

Docenten

Docent: Luc Vandecasteele

Luc Vandecasteele was huisarts van mei 1980 tot aan zijn pensionering einde 2019. In 1979-80 volgde hij de opleiding in de antroposofische geneeskunde in Nederland, na afronding van de universitaire opleiding tot arts in 1978. Sinds de prille jaren ’80 tot op heden is hij adviserend schoolarts in de Michaelischool in Aalst, en sinds de…

Meer info over: Luc Vandecasteele

Docent: Mia Lemaître

Mia Lemaitre is na een korte carrière als vroedvrouw, euritmie en heileuritmie gaan studeren in Stuttgart. Terug in België, na 8 jaar Duitsland, is ze getrouwd en kreeg ze 4 zonen. Toen de jongste zoon naar de kleuterklas ging, kon ze haar passie, namelijk de de kleuter euritmie uitdragen en in de praktijk brengen op…

Meer info over: Mia Lemaître