Nieuwe steinerschool in Limburg (Opitter)

26-05-2022

Het Leerhuis ontstond door een 11-jarige die de school zo beu was dat de ouders besloten over te gaan tot thuisonderwijs. Dat was niet zo evident en samenwerken met andere ouders was quasi uitgesloten omdat gezinnen geen keuze hebben als beiden uit werken gaan.

Er waren veel vragen om ons heen naar een alternatief voor het huidige onderwijs. We vroegen ons af welke grond er voor het ongenoegen was en dat bleek een tekort aan een verticale visie op onderwijs. Alles was horizontaal: kennis, vaardigheden, toetsing enz. Waar was de aandacht voor de ziel van het kind? Waar zat men met de stelling dat kinderen alles spelend ontdekken? De filosofie van Steiner bleek een antwoord te zijn en toen ging alles snel. Sneller dan we wilden en dankzij de enorme inzet van een aantal idealisten met twee voeten op de grond en het hoofd hoog in de spirituele wolken  ontstond weldra een Leerhuis in het oude degustatielokaal van een gepensioneerde handelaar in biologisch-dynamische wijnen – de link kon niet mooier zijn.

De school start in september 2022 met een tiental kinderen, vooral kleuters maar ook een graadsklas lagere school voor klas 1, 2 en 3. De initiatiefnemers hopen tegen september nog iets meer jong volk te verzamelen; op 24 juni vieren ze alvast hun allereerste sintjansfeest, weliswaar zonder vuur maar met veel muziek, aardbeien en tromgeroffel!.

De school heeft voorlopig geen website, wel een facebookpagina: steinerschool Het leerhuis.
Adres: Opstraat 90, 3960 Opitter.
Contact: hetsteinerleerhuis@gmail.com

Actueel

Nieuwe minimumdoelen voor 2e en 3e graad S.O.

Op woensdag 12 juli 2023 gaf het Vlaams Parlement groen licht voor de nieuwe minimumdoelen voor de 2e en 3e graad S.O.

Poëzie is het hart van de Steinerschool

Een gedicht van Wilbert Lambrecht.

Winterhulp voor Oekraïne

De ECSWE werkt samen met de internationale hulporganisatie Die Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners om de steiner/waldorf-beweging in Oekraïne te helpen overleven.

Onze pedagogische begeleidingsdienst als partner in het Europese HERMMES-project (Holistic Education, Resilience and Media Maturity in Educational Settings)

Vanaf 1 april 2022 is de pedagogische begeleidingsdienst van de Federatie Steinerscholen een actieve partner van HERMMES