Oorlog in Oekraïne

07-04-2022

Naar aanleiding van het geweld in Oekraïne sluiten de Federatie van Steinerscholen, de European Council for Steiner Waldorf Education en de Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners zich aan bij wat Catherine M. Russell, executive director van UNICEF zei: «De laatste acht jaar van conflicten hebben diepgaande en blijvende schade gebracht bij kinderen aan beide kanten. De kinderen van Oekraïne hebben dringend vrede nodig, nu.» Daarom veroordelen de drie organisaties alle oorlogshandelingen.

HELP DOOR MIDDEL VAN TRAUMAPEDAGOGIE
De Freunde hebben jarenlange ervaring met het ondersteunen van kinderen na (oorlogs-)trauma’s. Veel steinerscholen in Europa hebben dat ook, voortbouwend op het pionierswerk van de Freunde. Deze pedagogie helpt kinderen om hun ervaringen en gevoelens te uiten en via rituelen, ritmes, beweging, spel en ontspanning opnieuw zelfwaardegevoel te krijgen en aan de toekomst te kunnen denken.
Wat wordt gevraagd?

  • financiële middelen: schenkingen aan de Freunde kunnen verlopen via het Fonds PiAntro beheerd door de Koning Boudewijnstichting
    – rekeningnummer: BE10 0000 0000 0404
    – gestructureerde mededeling: +++623/3699/50029+++
    – schenkingen vanaf EUR 40,00 geven recht op een fiscaal attest
  • vrijwilligers die Oekraïens of Russisch spreken en bereid zijn zich te specialiseren in traumapedagogie

Het is belangrijk te weten dat noch de Federatie, noch ECSWE, noch de Freunde gespecialiseerd zijn in noodhulp of humanitaire bijstand. Er zijn andere organisaties, die beter zijn uitgerust en opgeleid om met de onmiddellijke noden van oorlogsvluchtelingen om te gaan, op het veld actief. Ook deze organisaties hebben nood aan ondersteuning. Bovenstaande oproep geldt in de eerste plaats voor specifieke hulp voor trauma-pedagogie voor kind-slachtoffers. Pedagogie is immers de kernactiviteit van de drie organisaties.

            

Actueel

Nieuwe minimumdoelen voor 2e en 3e graad S.O.

Op woensdag 12 juli 2023 gaf het Vlaams Parlement groen licht voor de nieuwe minimumdoelen voor de 2e en 3e graad S.O.

Poëzie is het hart van de Steinerschool

Een gedicht van Wilbert Lambrecht.

Winterhulp voor Oekraïne

De ECSWE werkt samen met de internationale hulporganisatie Die Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners om de steiner/waldorf-beweging in Oekraïne te helpen overleven.

Onze pedagogische begeleidingsdienst als partner in het Europese HERMMES-project (Holistic Education, Resilience and Media Maturity in Educational Settings)

Vanaf 1 april 2022 is de pedagogische begeleidingsdienst van de Federatie Steinerscholen een actieve partner van HERMMES