Oorlog in Oekraïne

07-04-2022

Naar aanleiding van het geweld in Oekraïne sluiten de Federatie van Steinerscholen, de European Council for Steiner Waldorf Education en de Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners zich aan bij wat Catherine M. Russell, executive director van UNICEF zei: «De laatste acht jaar van conflicten hebben diepgaande en blijvende schade gebracht bij kinderen aan beide kanten. De kinderen van Oekraïne hebben dringend vrede nodig, nu.» Daarom veroordelen de drie organisaties alle oorlogshandelingen.

HELP DOOR MIDDEL VAN TRAUMAPEDAGOGIE
De Freunde hebben jarenlange ervaring met het ondersteunen van kinderen na (oorlogs-)trauma’s. Veel steinerscholen in Europa hebben dat ook, voortbouwend op het pionierswerk van de Freunde. Deze pedagogie helpt kinderen om hun ervaringen en gevoelens te uiten en via rituelen, ritmes, beweging, spel en ontspanning opnieuw zelfwaardegevoel te krijgen en aan de toekomst te kunnen denken.
Wat wordt gevraagd?

  • financiële middelen: schenkingen aan de Freunde kunnen verlopen via het Fonds PiAntro beheerd door de Koning Boudewijnstichting
    – rekeningnummer: BE10 0000 0000 0404
    – gestructureerde mededeling: +++623/3699/50029+++
    – schenkingen vanaf EUR 40,00 geven recht op een fiscaal attest
  • vrijwilligers die Oekraïens of Russisch spreken en bereid zijn zich te specialiseren in traumapedagogie

Het is belangrijk te weten dat noch de Federatie, noch ECSWE, noch de Freunde gespecialiseerd zijn in noodhulp of humanitaire bijstand. Er zijn andere organisaties, die beter zijn uitgerust en opgeleid om met de onmiddellijke noden van oorlogsvluchtelingen om te gaan, op het veld actief. Ook deze organisaties hebben nood aan ondersteuning. Bovenstaande oproep geldt in de eerste plaats voor specifieke hulp voor trauma-pedagogie voor kind-slachtoffers. Pedagogie is immers de kernactiviteit van de drie organisaties.

            

Actueel

Oorlog in Oekraïne

Naar aanleiding van het geweld in Oekraïne sluiten de Federatie van Steinerscholen, de European Council for Steiner Waldorf Education en de Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners zich aan bij wat Catherine M. Russell, executive director van UNICEF zei.

Steinerscholen krijgen gelijkwaardige eindtermen voor het S.O.

Op vrijdag 18 maart werden de ingediende eindtermen voor het secundair onderwijs door de Vlaamse Regering gelijkwaardig bevonden met de decretale eindtermen van de Vlaamse overheid.

Bijeenkomst leraren Aardrijkskunde klas 7 tot 12

De Antroposofische vereniging in Nederland nodigt alle Natuurwetenschappelijke leerkrachten van de Middelbare school uit voor een vormingsbijeenkomst op 25 en 26 februari.

Eindtermen secundaire scholen (nog) niet goedgekeurd

Op zondag 12 december 2021 werd bekend dat de Vlaamse Regering (nog) geen groen licht geeft voor de eigen eindtermen van de secundaire steinerscholen (2de en 3de graad).