Steinerscholen in cijfers gevat
De grote groei van de leerlingenaantallen is het afgelopen jaar weggevallen. Als je de cijfers bekijkt op termijnen van vijf of tien jaar, zie je nog altijd spectaculaire percentages. Het is goed dat er in die groei even een adempauze komt. De komst van nieuwe steinerscholen, gecombineerd met studierichtingen die zich nog aan het settlen of aan het ontwikkelen zijn, kan vanaf volgend schooljaar opnieuw voor groei zorgen.
Vergeleken met de globale cijfers van de leerlingenaantallen in Vlaanderen, is het contrast wel blijvend erg groot. In Vlaanderen zien we op een termijn van vijf jaar voor het basisonderwijs al negatieve groeicijfers, een vermindering van de leerlingenpopulatie. Dat is bij de steinerscholen enkel ten opzichte van het vorige schooljaar het geval, maar zeker niet op vijf jaar tijd. Mooi om weten is ook dat de steinerscholen een halve procent van alle leerlingen in Vlaanderen bij hen op school hebben.
Als je de cijfers op Europees niveau bekijkt, dan zie je dat vooral Duitsland en Nederland bijzonder veel steinerscholen tellen (waldorfscholen en vrijescholen heten ze daar). België zit op Europees vlak in de grote middenmoot, zowel wat aantal scholen als wat aantal leerlingen betreft.
Werner Govaerts